Monday, December 10, 2007

Karácsonyi vásár az oviban


Szombaton a gyerekek karácsonyi vásárt tartottak az oviban. Az ő általuk készített kis ajándék és dísztárgyakat lehetett megvásárolni. Volt közte naptár a kézlenyomatukkal, gyertyatartó, festett gipszmaci, sógyurmadíszek... stb Nagyon büszkék voltak arra, hogy ezzel ők keresnek pénzt a következő csoportkirándulásra. 3 éves kiscsoportosok, de igazi felnőtt módra viselkedtek:)



Az óvónőnek a programja nagyon tetszik, a gyerekek rengeteget kreatívkodnak, rajzolnak, festenek, nyomtatnak, ragasztanak, szalvétatechnikáznak és egyebek, de ezen kívűl szeptember óta már voltak moziban, többször könyvtárban, kiállításon. Komolyzenét hallgatnak, minden hónapnak megvannak a "darabjai" szeptemberben pl. Vivaldi- négy évszakból az ősz és a tél, novemberben Prokofjev Péter és a farkas.... Verseket, mondókákat, dalokat tanulnak és minderről összefoglaló van a füzetükben, amit pénteken hazahoznak és hétfőn reggel visznek vissza. A hétvégén pedig - nem kötelező jelleggel- írhatnak a füzetbe arról hogy hol jártak, mit csináltak a hétvégén, belépőket, képeket ragaszthatnak. Ez kicsit házi feladat jellegű, mert hétfőn reggel ezzel kezdik a napot. Egy kis sarokban, padokon körbenülve megnézik mindenki füzetét és az a gyerek akinél a "baton parole" van, azaz megkap egy pálcát, hogy rajta a sor az előadásban elmesélheti a többieknek a vele történteket. Ez nekem már kicsit a "házifeladat írás és szóbeli előadás" bevezetésének tűník. Ügyes:)

Mindenkire sor kerül abban is - kb két havonta - hogy uzsonnát vigyen délutánra. Az elején minden gyerek vitte a sajátját, majd októbertől minden napra más szülő készít valamit. Így eléggé változatosan is étkeznek és nem kell minden nap készíteni sem. Legutóbb mi Annával együtt készítettünk a barátainak csokis-mogyorós és almás-joghurtos muffint, amihez ivójoghurtot vittünk. Így a gyerekek sokféle ízt megkostólhatnak, unalmassá sem válik. az ajtó mellett lista van kifüggesztve amire előre fel lehet írni ki mit akar vinni, így még véletlenül sem esznek egyformát napokon keresztül. Holnap is rajtunk lesz a sor, ma este diós rozskenyeret sütünk, amihez sajtot és almát viszünk:)))

Két hetesek....

Két hetesek .... a szemük kinyílt:))) Kiváncsiak is mindenre:)))) Szépen fejlődnek, a súlyuk is gyarapodott,több mint megduplázódott ---818gr, 898gr,920gr,és 935 gr.
Anna a legboldogabb kislány a világon:))))

Wednesday, December 5, 2007

Noel en Alsace




Gyorsan megcsináltam egy apróságot.... karácsonyi ajándék lesz belőle. A barátnőm aki kapja még ha erre is jár, nem érti a magyar nyelvű bejegyzést ;)

Permin of Koppenhagen 16 szálas vászonra készült 1 szálon 1 szállal, selyem fonallal. A hímzés mérete 4 x 4 cm. A keret IKEA-s Malmo nevű tükör, amit szépen ki lehet venni a keretből. Ára 2,99 Euro. A hímzés nem üveg alatt van, hanem kissé domború, vatelin van alatta...

Készülök a karácsonyra, hamarosan mutatom a többit is:)